MYYNTI: Säästä jopa 70% monissa kategorioissa nyt!

Close icon

Mikä tekee korkkilattioista niin kestäviä?

maanantaina 29. huhtikuuta 2024

Mies pitää korkkipuun runkoa käsissään.

Korkista on tullut vahva kilpailija lattiamarkkinoilla, joita aiemmin hallitsivat laminaatti- ja vinyylilattiat. Korkki ei ole suosittu vain sen ainutlaatuisen ulkonäön ja erinomaisten luonnollisten ominaisuuksien vuoksi, vaan myös sen uskomattoman kestävyyden takia. Raaka-aineena korkki on erittäin ympäristöystävällinen, mutta toisin kuin puulla, sillä on ratkaiseva etu: tammia ei tarvitse kaataa korkkilattian valmistamiseksi. Materiaalilla on monia muitakin ainutlaatuisia etuja, kuten ääntä- ja lämpöä eristäviä ominaisuuksia sekä mukava pehmeä ja luonnollinen tunne.

Tässä blogipostauksessa kerromme, mikä tekee korkkilattioista niin kestäviä ja miksi tästä trendikkäästä lattiasta on tullut "must-have" -tuote niin monessa suomalaisessa kotitalouksessa.

Kuva erilaisista korkeista.

Mikä antaa korkkilattioille niiden kestävyyden?

Korkkilattiat eivät ole ensimmäisiä lattioita, jotka valmistetaan luonnollisista raaka-aineista. Parketit koostuvat pääasiassa luonnollisista raaka-aineista, eli puusta. Tarkkaan ottaen korkki ei kuitenkaan ole puuta, sillä korkki saadaan korkkitammen kuoresta tai kaarnasta. Korkkia ei yleensä poisteta koneella, vaan se kerätään varovasti käsin. Toisin sanoen puita ei tarvitse vahingoittaa tai kaataa prosessissa, mikä on välttämätöntä parketin valmistuksessa.

Kuvassa seisoo iso korkkipuu sinistä taivasta ja auringonpaistetta vasten, mies lyö kirvestä korkkipuuhun. Oikealla on kerätty korkinkuorinippu sinistä taivasta vasten.

Lyhyesti sanottuna syy korkkilattioiden kestävyyteen voidaan selittää yhdellä lauseella: Koska korkkeja ei tarvitse kaataa, ne voivat jatkaa hiilidioksidin sitomista ilmakehästä. Tämä tekee korkista ainutlaatuisen ja ekologisen raaka-aineen. Jotkut korkkilattioista eivät ole vain ilmastoneutraaleja, vaan myös ilmastopositiivisia. Syy tähän on se, että puut voivat sitoa enemmän hiilidioksidia kuin korkkilattian valmistuksessa syntyy. On kuitenkin tärkeää pitää korkkilattiasta hyvää huolta, jotta se kestää useita vuosia käytössä.

Korkkitammimetsä kauniilla näköalalla. Mies on kiivennyt korkkitammen päälle ja poistaa kaarnaa puusta. Oikealla on kuva korkin kaarnasta.

Korkkilattia - kestävä lattiapäällyste, joka ei ole haitaksi luonnolle

Korkkilattiat ovat kestäviä, joten ne sopivat erityisen hyvin ihmisille, jotka arvostavat hyvää ekologista tasapainoa. Mutta mitä korkkilattialle oikein tapahtuu sen jälkeen, kun se on nähnyt parhaat päivänsä? Moni korkkilattia on 100 % kierrätyskelpoinen käyttönsä jälkeen ja siksi myös täydellinen valinta luonnon ystäville. Sinun ei toki tarvitse huolehtia siitä, että uusi korkkilattiasi menee rikki heti kättelyssä, sillä tuotteet vakuuttavat uskomattomalla kestävyydellään, jonka takana valmistajat usein seisovat 10 vuoden käyttötakuulla.

Yksi korkkilattioiden parhaista ominaisuuksista on, että ne ovat yhtä kestäviä kuin vinyylilattiat. Nämä ympäristöystävälliset lattiat noudattavat samoja käyttöluokkia kuin vinyyli, mikä tarkoittaa, että tuotteita löytyy kaikkialle lastenhuoneista yleisiin tiloihin, jotka altistuvat suurelle kulumiselle. Käyttöluokkaan 23 kuuluva korkkilattia sopii erinomaisesti asuintiloihin, joita käytetään paljon, esimerkiksi käytäviin ja halleihin. Luokan 34 korkkilattia voidaan asentaa usein käytettyihin julkisiin tiloihin, kuten kahviloihin ja pieniin kauppoihin.

Luonnollinen raaka-aine Portugalin huippuviljelijöiltä

Korkki on kevyt, joustava ja läpäisemätön raaka-aine, jolla on uskomattomia luonnollisia tuoteominaisuuksia. Erinomaisen kestävyyden, pehmeän pinnan ja ensiluokkaisen ympäristötasapainonsa ansiosta korkki on optimaalinen materiaali lattianpäällysteeksi. Korkki on myös lattiamarkkinoiden paras luonnollinen eristemateriaali. Joten ostamalla korkkilattian voit nauttia lämpimistä jaloista myös talvella!

Lähikuva korkkipuun kaarnasta. Vieressä on suurehko korkkimetsä. Traktori, jossa on perävaunu, on ladannut nipun korkin kaarnaa kyytiin. Taivas on sininen.

Korkkilattian kestävyyteen vaikuttavat myös toimitusketjut ja jatkokäsittely. Monet valmistajat asettavat korkeita vaatimuksia raaka-aineen ympäristötasapainolle ja ostavat vain sellaisia ​​tuotteita, jotka eivät vahingoita luontoa. Suurin osa korkkitammimetsistä löytyy Portugalista, mutta niitä on myös Italiasta, Etelä-Ranskassa, Espanjassa ja Luoteis-Afrikassa. Korkkitammia on myös istutettu koristekasviksi esimerkiksi Kanariansaarille. Portugalissa korkkipuiden kaarnan korjuu on käsityö, joka syklisen sadonkorjuun ansiosta noudattaa luonnon sääntöjä. Nämä lattiat vakuuttavat myös geologisella tasolla: korkkitammi sitoo maaperän orgaanisia aineita ja estää siten aavikoitumista ja varmistaa, että maaperä pysyy hedelmällisenä ja terveenä.

Tammet voivat kasvaa jopa 20 metriä korkeiksi ja kukkivat maaliskuun lopusta toukokuuhun. Ne ovat vihreitä ympäri vuoden, kuten muutkin lämpimissä maissa kasvavat tammet. Nämä kauniit ja suuret puut muodostavat avometsiä, joissa on runsas aluskasvillisuus. Lehdet ovat samankaltaisia ​​kuin kivitammella, mutta lajin tunnistaa niiden paksusta, sienimäisestä ja syvään uurteisesta harmaanruskeasta kaarnasta.

Korkki on erittäin monipuolinen materiaali, jolla on uskomattomia luonnollisia tuoteominaisuuksia, ja sitä kasvatetaan kaupallisesti pääasiassa Portugalissa, mutta myös Algeriassa ja Espanjassa. Noin puolet kaupallisesti kasvatetusta korkista tulee Portugalista. Kahta ensimmäistä satoa käytetään tuotteisiin, jotka eivät vaadi samaa kulutuskestävyyttä kuin lattia. Kolmannella sadonkorjuulla laatu on riittävän korkea lattiapäällysteiden valmistukseen. Tämä tarkoittaa, että korkkitammen on oltava yli 38 vuotta vanha, jotta kuorta voidaan käyttää muun muassa viinikorkkeihin ja päällysteisiin. Uskomattoman kauniit istutukset koostuvat 75–120 puusta hehtaaria kohden. Kun korkkisolut kuolevat, ne makaavat kerroksittain ja täyttyvät ilmalla ja suberiinilla, joka on vedelle ja kaasuille läpäisemätön aine. Lattiapäällysteiden lisäksi korkkia käytetään myös kalastuskellukkeiden, kengänpohjien ja monen muun tavaran valmistuksessa. Sadonkorjuun jälkeen korkin on annettava kuivua noin vuoden verran ennen kuin siitä voidaan tehdä korkkituotteita.

Mies halaa korkkitammen runkoa. Vieressä on korkkitammi auringonlaskun aikaan. Aurinko paistaa puiden latvojen läpi.

Käytä korkkilattiaa kestävästi

Korkkilattia on luonnostaan ​​vankka ja kestävä – etenkin vinyylilattiaan verrattuna. Lattian kestävyys riippuu kuitenkin päällysteen kulutuskerroksesta ja asennustavasta. Mitä korkeampi kulutuskerros korkkilattialla on, sitä paremmin se kestää käyttöä, aivan kuten useimmat muutkin lattiapäällysteet.

Liimattava korkki on pääsääntöisesti huomattavasti kestävämpi kuin lukkoponttijärjestelmällä varustetut korkkilattiat. Huolellinen ja ympäristöystävällinen elämäntapa takaa, että lattia kestää useita vuosia käytössä. Uusien lattioiden ostaminen kahden vuoden välein ei olisi erityisen ekologista tai taloudellista. Korkkilattia on yleensä hyvä valinta juuri pitkän käyttöiän ja ekologisuuden kannalta.

Erilaiset korkkilattiat.

Monet korkkilattiat voidaan myös kierrättää, kun ne ovat tulleet tiensä päätyyn. On kuitenkin tärkeä muistaa, että kaikki korkkilattiat eivät ole tehty pelkästään korkista. Monet valmistajat luottavat erittäin luonnolliseen tuoterakenteeseen, mutta on myös olemassa korkkivinyylejä ja korkkiparketteja. Viime vuosina designkorkkilattiat ovat myös tulleet erittäin suosituiksi. Vinyylikorkki yhdistää vinyylin kulutusta kestävän pinnan korkkikerrosten mukanaan tuomaan käyttömukavuuteen. Näiden korkkilattioiden etuja ovat hiljaisuus, pehmeys ja ekologisuus sekä helppohoitoisuus. Vinyylikorkkilattia kestää lisäksi kovaa kulutusta.

Meidän vinkkimme: Korkkieristeellä varustetut lukkoponttivinyylit tekevät vaikutuksen kestävyydellään ja uskomattoman pehmeällä pinnallaan.

Korkin ainutlaatuiset tuoteominaisuudet

Korkki on tammen kuoren solukoista muodostunutta korkkisolukkokerrosta, joka sisältää yli puolet tilavuudestaan ilmaa. Kun korkkirakeet altistetaan korkealle lämpötilalle, ne laajenevat tilavuudeltaan, kuten popcornit. Yksi prosessissa erittyvä ainesosa, nimeltään suberiini, toimii luonnollisena sidosaineena laajentuneille rakeille. Tässä prosessissa saavutetaan upea, kestävä ja vertaansa vailla oleva materiaali, joka tarjoaa loistavaa lämpö- ja äänieristystä, sekä värinäneristystä. Suberiini tekee myös korkista läpäisemättömän vedelle ja kaasuille.

Korkin ainutlaatuiset ergonomiset ja lämpöä eristävät ominaisuudet johtuvat korkkipuun kaarnan rakenteesta. Korkille on ominaista rakenne, joka on pehmeä ja pystyy varastoimaan lämpöä. Korkkirakenne on kompakti, ja yksittäisten solujen järjestely on hyvin säännöllinen ja ilman solujen välisiä tiloja.

Korkin kaarna eri näkökulmista.

Korkin pehmeät ja lämpöä eristävät ominaisuudet tekevät puusta ihanteellisen materiaalin lattianpäällysteisiin. Lisäksi korkki on erittäin kevyttä ja joustavaa. Suberiini, josta kirjoitimme aikaisemmin, on hydrofobinen ja hieman "kumimainen" materiaali, joka tekee pinnoitteesta vettä hylkivän. Kaikki korkkilattiat eivät kuitenkaan sovellu kylpyhuoneisiin tai keittiöihin. Muista lukea valmistajan käyttöohjeet ja huonesuositukset huolellisesti ennen korkkilattian asentamista kosteisiin tiloihin.

Korkkilattiat eivät eritä pölyä ilmaan, joten nämä pinnoitteet sopivat myös allergikoille. Lattiat ovat myös turvallisia ja varustettu palonestoaineilla. Korkilla on myös uskomattomia ääntä eristäviä ominaisuuksia, mikä tekee siitä optimaalisen vaihtoehdon perheisiin, joissa on pieniä lapsia.

Korkin uskomattomat tuoteominaisuudet

Korkkipuut kasvavat Lounais-Euroopassa ja Luoteis-Afrikassa, missä niille on tarjolla täydellinen ilmasto. Täydellisessä ympäristössä on runsas ja tasaisesti jakautunut sademäärä, lyhyet kuivat kesäkaudet, joita kosteus hillitsee, erittäin miedot talvet, selkeä taivas ja paljon auringonpaistetta sekä erittäin läpäisevä, kostea maaperä.

Korkki voi tukea erilaisia ​​ekosysteemejä, ja tästä syystä se on suojeltu laji, jonka korjuuprosessi on tiukasti lakisääteinen ja säännelty Portugalissa. Laji, joka kattaa noin 8 prosenttia Portugalin kokonaispinta-alasta ja muodostaa 28 prosenttia sen metsistä, kasvaa parhaiten maan keski- ja eteläosissa, joissa sääolosuhteet ovat täydelliset.

Kun puu on noin 25 vuotta vanha, sen "neitsytkorkki” voidaan kerätä. Sen jälkeen korkin kaarna voidaan kerätä joka yhdeksäs vuosi. Kuorintavuosi on merkitty puuhun kyseisen vuoden viimeisellä numerolla (joten tänä vuonna kuorittu puu merkataan kolmosella). Portugalin laki kieltää puiden kuorimisen useammin kuin yhdeksän vuoden välein puiden suojelemiseksi. 38 vuoden jälkeen kuori (noin kolmas sato) on tarpeeksi korkealaatuista ja kestävää viinikorkkien tuottamiseksi.

Puun sato määräytyy halkaisijan ja korkeuden mukaan, jos puun halkaisija on metrin pituinen, puun korkeudesta voi korjata kolme metriä. Korkkitammi elää keskimäärin noin 150–200 vuotta, mikä tarkoittaa, että se korjataan noin 15 kertaa elinkaarensa aikana.

Tuottajamaista Portugalilla on tärkeä rooli korkin teollisessa hyödyntämisessä ja se on siten oikeutetusti johtavassa asemassa. Portugalissa on satoja tehtaita, jotka on varustettu uusimmilla koneilla ja hyödyntävät viimeisintä teknologista kehitystä, minkä ansiosta teollisuus pystyy vastaamaan kaikkien tuotteiden kysyntään. Tämä teollisuus valmistaa korkkeja, kiekkoja, erilaisia ​​kellukkeita, kengänpohjia, painopaperia, savukkeenpäitä, lattiapäällysteitä ja paljon muuta.

Nainen istuu nojaten patteria vasten korkkilattialla. Ympärillä on monia kasveja.
 Korkin pehmeä pinta ja uskomattomat lämpöä johtavat ominaisuudet varmistavat, että lattia on ergonominen ja sillä on mukava kävellä.

Tee varma päätös: korkkilattioiden hyvät ja huonot puolet

Vaikka korkkilattioita on ollut olemassa jo vuosikymmeniä, niin ne ovat vasta tulleet suosituiksi viime vuosina. Syynä tähän on se, että korkki on "vihreä", uusiutuva luonnonvara, jota voidaan käyttää ilman vanhojen lehtipuiden tai trooppisten sademetsien kaatoon liittyvää syyllisyyttä. Korkki on myös biohajoava tuote, joka sitoo maaperän orgaanisia aineita.

Korkkilattialla on monia etuja, ja sen kasvava suosio on johtanut siihen, että näitä päällysteitä löytyy niin kodeista, kun hotellihuoneista, kaupoista ja ravintoloista. Kaikki korkkilattiat eivät kuitenkaan ole yhtä kestäviä kuin jotkin muut lattiamateriaalit, ja ne ovat herkkiä useille vaurioille. On tärkeää ymmärtää korkin luonnollisia ominaisuuksia, jotta voidaan tehdä tietoinen päätös sen käytöstä tietyissä tiloissa.

Seuraavaksi esittelemme korkkilattioiden hyvät ja huonot puolet jotta voit objektiivisesti päättää, sopivatko nämä päällysteet kotiisi.

+ korkkilattiat ovat suhteellisen helppohoitoisia. Korkkilattiaa ei ole vaikea pitää puhtaana. Imurointi tai lakaiseminen ja säännöllinen moppaus riittävät hyvin. On kuitenkin tärkeää, että nesteet pyyhitään pois välittömästi, jotta pinnoitteeseen ei muodostu pysyviä tahroja.

+ Yksi korkkilattian parhaista ominaisuuksista on, että pintakäsittely voidaan tehdä useita kertoja lattian käyttöiän aikana. Tällä tavalla lattia saa uuden elämän ja näyttää hyvältä ja raikkaalta monien vuosien ajan.

+ Modernit korkkilattiat voidaan asentaa melkein mihin tahansa tilaan niin kauan kun otat päällysteen käyttöluokan huomioon. Korkealaatuisen painoprosessin ansiosta markkinoille on myös tullut marmoria, luonnonkiveä ja puuta muistuttavia korkkilattioita. Uskomaton korkkilattiavalikoima varmistaa, että jokainen löytää itselleen sopivan vaihtoehdon.

+ Raaka-aineena korkki on erittäin ympäristöystävällinen, mutta toisin kuin parketilla, sillä on ratkaiseva etu: korkkipuita ei tarvitse kaataa korkkilattian valmistamiseksi.

+ Yksi korkkilattian parhaista ominaisuuksista on kuinka pehmeältä ja joustavalta se tuntuu jalkojen alla. Tästä syystä korkki on suosittu huoneissa, joissa seisotaan pitkään, esimerkiksi keittiössä.

- Korkkilattia on pintakäsiteltävä aineella, joka muodostaa sen pinnalle näkymättömän suojaa vettä ja vaurioita vastaan. Pintakäsittely tulee uusia säännöllisin väliajoin, jotta lattia saa pitkän eliniän. Kaikki tiivistysaineet eivät kuitenkaan ole täydellisiä, ja jos lattia on alttiina suurelle kulumiselle, korkki voi tuhoutua tai värjäytyä. Kosteus voi myös aiheuttaa pinnoitteeseen epämuodostumia, joka vuorostaan voi johtaa siihen, että pinnoite on vaihdettava.

- Kissan ja koiran kynnet ovat erityinen ongelma korkkilattioille. Vaikka leikkaisitkin kynnet säännöllisesti niin lemmikit ovat aina vaaraksi korkkipinnoitteille. Jos sinulla on raskaita huonekaluja, ne voivat aiheuttaa painaumia pinnoitteelle. Valitsemalla korkean käyttöluokan ja hyvälaatuisen tuotteen, voit kumminkin taata, että korkkilattiasi ei tuhoudu.

- Korkkilattiat ovat herkkiä auringonvalolle, ja jos lattia altistuu suurille määrille UV-säteilyä, jotkin tuotteet voivat haalistua vuosien mittaan.

Täydellinen vaihtoehto juuri sinulle - korkkilattia, joka voidaan muokata tarpeittesi mukaan

Valitsemalla korkkilattiapäällysteen teet ekologisen päätöksen. Korkkilattiasta on kuitenkin tärkeää huolehtia oikein, jotta se kestää useita vuosia käytössä. Luonnonkorkki on hieman kestävämpi kuin kivi- ja puujäljitelmät, joten se on optimaalinen vaihtoehto tiloihin, joissa on paljon liikennettä.

Klassiset puuta tai kiveä jäljittelevät korkkilattiat myydään yleensä valmiilla pinnoitteilla. Moni valmistaja tarjoaa ainoastaan korkkilattioita, joiden pinta on jo suojattu, mutta esimerkiksi Cortex Corknatura -mallistossa sinulla on mahdollisuus käsitellä korkkilattiasi itse. Tällä tavoin voit valita tarpeisiisi parhaiten sopivan pintakäsittelyn. Ennen käsittelyä lattia tulee puhdistaa pölystä ja liasta. Tämän jälkeen voit levittää valitun aineen lattialle. Muista myös käyttää juuri korkkilattialle tarkoitettua pinnoitetta, jotta se mukautuu materiaalin joustavuuteen eikä halkeile. Käytä tiivistystelaa levittääksesi aineen tasaisesti pinnalle. Voit yleensä levittää seuraavan kerroksen päivää myöhemmin ja kolmannen 24 tunnin kuluttua, mutta tämä vaihtelee vähän eri pinnoitteiden välillä. Yleensä voit liikkua vapaasti lattialla noin 48 tunnin kuluttua siitä, kun viimeinen kerros on levitetty lattiapinnalle.

Osta uusi korkkilattiasi jo tänään ja luo kotiisi oma hyvinvoinnin keidas

Valitessasi uutta korkkilattiaa on tärkeää miettiä, minkä tunnelman haluat luoda huoneeseen. Ruskeat puujäljitelmät luovat sekä ajattoman että rauhallisen ympäristön, mutta luonnolliset korkkilattiat lisäävät ripauksen persoonallisuutta ja räväkkyyttä sisutukseen. Tärkeintä on kuitenkin, että valitsen korkealaatuisen tuotteen, joka sopii juuri sinun tarkoitukseesi, jotta lattia säilyy mahdollisimman monta vuotta hyvänä.

Jos et pysty enää vastustaa korkkilattioiden monia etuja, meillä on sinulle täydellisiä uutisia! BRICOFLOR:in verkkosivuilta voit helposti valita oman suosikkisi useista eri malleista, joilla myös on erilaisia teknisiä ominaisuuksia. Uudista kotisi eri huoneet ja uudista kotisi lattianpäällysteet!

Tuhannet lattiat odottavat sinua verkkokaupassamme. Muutamalla napsautuksella löydät uuden tuotteesi, joka toimitetaan ovellesi mahdollisimman pian. Jos haluat tarkemman kuvan siitä, miltä valitsemasi tuote todella näyttää, voit käyttää näytepalveluamme. Kun olet tehnyt päätöksen, saat tilauksen yhteydessä hintatakuun. Jos suunnittelet suurta remonttia, voit pyytää yksilöllistä tarjousta. Henkilökuntamme auttaa mielellään kaikessa tuotteen valinnasta toimituskysymyksiin. Tilaa uusia maaleja, tapetteja ja lattiapäällysteitä nyt! Me odotamme yhteydenottoasi!

Toivomme, että olemme auttaneet sinua löytämään uuden korkkilattian kotiisi. Lämpimät kevätterveiset BRICOFLOR:in seinä-, ja lattia-asiantuntijoilta!

Takaisin julkaisuihin