MYYNTI: Säästä jopa 70% monissa kategorioissa nyt!

Close icon

Vinyylilattiat ja liikuntasaumat – tietoa ja taitoa remonttiin!

keskiviikkona 21. helmikuuta 2024

Vaalea puun näköinen vinyylilattia, jonka päällä on vasara puisella ja sinisellä kahvalla. Kuvassa näkyy myös lattian laajenemisrako.

Jos olet joskus asentanut vinyylilattian, niin olet varmasti kuullut liikuntasauman tärkeydestä. Mutta milloin liikuntasaumaa tarvitaan ja mitä se oikeastaan ​​tarkoittaa?

Tässä blogikirjoituksessa kerromme, mikä liikuntasauma on, miksi sitä tarvitaan ja mitkä vinyylilattiat sitä vaativat. Opit myös, miten asennuksessa kannattaa edetä ja mitä tulee ottaa huomioon liikuntasaumojen tiivistämisessä.

Suosittelemme aina noudattamaan valmistajan ohjeita, sillä he tietävät yleensä tarkalleen, milloin liikuntasaumaa tarvitaan ja kuinka suuri sen tulee olla. Blogikirjoituksemme toimii vain ohjeena.

Erilaisia puun ja kiven näköisiä vinyylilattioita.

Liikuntasauma – mikä se on?

Liikuntasauma on tyhjä tila kahden yhtenäisen osan välissä, joka antaa myöten, kun palaset laajenee ja kutistuu eri syistä. Liikuntasauma, joka tunnetaan myös nimellä laajenemis- tai liikuntarako, on tärkeä erityisesti lämpöliikkeiden vuoksi. Liikuntasauman tulee sallia lattian liikkeet kahteen suuntaan ja lisäksi siirtää sauman reunalla olevat kuormitukset sauman toiselle puolelle. Liikuntasaumoissa vaikuttavat liikkeet ja voimat pyritään arvioimaan etukäteen, jolloin sauma voidaan suunnitella järkevästi.

Jotta jännitys ei vahingoita lattiaa, vinyyli-, PVC-, laatta-, laminaatti- ja parkettilattioihin kannattaa usein jättää liikuntasauma. Mahdollisia syitä lattianpäällysteiden liikkumiseen ovat asennusmenetelmät, jotka eivät vaadi kiinnitystä alustaan, lämpötilamuutokset, suuret kuormitukset ja maan seisminen liike.

Mittaa vinyylilattian laajenemisrako tai liikuntasauma huoneen koon mukaan

Laajenemisraon suuruus vaihtelee vinyylilattian ja huoneen koon mukaan. Useimmille vinyylilattiapäällysteille suositellaan 5–10 mm:n liikuntasaumaa. Vaikeissa paikoissa, kuten ovien kohdalla ja suurissa tiloissa, liikuntasauman leveys voi olla jopa 15 mm. Jos huoneen pituus on yli 15 metriä, jotkut valmistajat suosittelevat vinyylilattioille jopa 12 mm paksua liikuntasaumaa.

Mies asentaa vinyylilattiaa. Hän leikkaa lankun oikean kokoiseksi mattoveitsen avulla.
Se, milloin liikuntasauma on tarpeen ja kuinka suuri sen tulee olla, riippuu myös huoneen koosta.

Irrallisen ja lukkoponttivinyylin asentaminen – muista nämä seikat!

Monet vinyylilattiat, joita ei liimata kiinni alustaan (esim. lukkoponttivinyyli), vaativat liikuntasauman, jotta lattia ei vaurioidu käytössä. Jos lattia asennetaan ilman liimaa, se ei pysy tiukasi kiinni alustassa, joten se liikkuu huomattavasti enemmän kuin liimattavat ja nauloilla kiinnitettävät tuotteet. Liikuntasaumat ovat yleensä tarpeen, jos vinyylilattia ei ole täysin kiinni alustassa.

Erilaisia vinyylilattioita.

Vinyylilattiat – elastisten lattioiden erityispiirteet

Vinyyli tai PVC (polyvinyylikloridi) on kestomuovi, joka voi laajentua tai kutistua lämpötilan mukaan, joten laajenemisrako on erityisen tärkeitä näiden lattioiden asennuksessa. Liikuntasauma mahdollistaa, että päällyste pääsee liikkumaan ilman että vinyylilattia vaurioituisi laajenemisen tai kutistumisen takia.

Tästä syystä suosittelemme aloittamaan asennuksen ottamalla vinyylipäällysteet pakkauksesta ja asettamalla ne tasaisesti lattialle 24–48 tunniksi, jotta ne tottuvat huoneen lämpötilaan ja kosteuteen. Emme suositte vinyylilattian asentamista lasitettuihin huoneisiin ja sisäterasseille, sillä lämpötilanvaihtelut ovat täällä erittäin voimakkaita lasituksen takia. Lattia reagoi erittäin voimakkaasti lämpötilavaihteluihin ja monet valmistajat eivät edes tarjoa tuotteitaan asennettavaksi näihin huoneisiin. Suosittelemme aina tutustumaan vinyylilattian teknisiin tietoihin ja valmistajan asennusohjeisiin parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Niistä löydät yleensä myös tietoa vinyylin laajennussauman ihanteellisesta leveydestä.

Vasemmalla puolella kuva miehestä joku asentaa vinyylilattiaa ja kirjoittaa muistivihkoon. Oikealla puolella kuva naisesta, joka selailee iPadilla. Lattialla on kahvikuppi, puhelin, kynä, muistivihkoja, tietokone ja muuta.
Valmistajan asennusohjeista on parasta selvittää etukäteen, mitä seikkoja tulee ottaa huomioon asennuksessa. Vinyylilattian liikuntasauman suuruus riippuu huoneen koosta, tuotteen rakenteesta ja muista olosuhteista.

Vinyylilattioiden liikuntasaumat – Mihin ne tulevat?

Liikuntasaumat asetetaan yleensä siirtymäkohtiin, joissa lattiapäällyste kohtaa huoneen kiinteät ja nousevat esineet. Liikuntasaumat suunnitellaan yleensä vinyylilattioiden ja seinien, lämmitysputkien, ovenkarmien ja muiden rakenteellisten olosuhteiden väliin. Jos keittiössä on käytetty muuta lattiapäällystettä, sen ja vinyylilattian väliin kannattaa myös asentaa liikuntasauma. Jos huone on yli 9 metrin pituinen, moni valmistaja suosittelee myös liikuntasaumaa huoneen keskelle.

Kuinka suuriin huoneisiin tarvitaan liikuntasaumoja?

Maksimaalinen lattiapituus ilman liikuntasaumoja riippuu pääasiassa kahdesta asiasta:

  1. Huoneen muodosta, johon lattia asennetaan
  2. Huoneen lämpötilavaihteluista

Jos huone on enemmän tai vähemmän neliömäinen eikä lattia altistu voimakkaalle lämpötilavaihtelulle, voit asentaa jopa 10–15 metriä liimattavaa vinyylilattiaa ilman ylimääräisiä liikuntasaumoja. Seinien laajennussaumojen ihanteellinen koko riippuu lattian kokonaispituudesta. Yli 10–15 metrin pituisiin huoneisiin kannattaa suunnitella noin 13–20 mm:n liikuntasauma.

Myös ovien alle on suositeltavaa suunnitella liikuntasaumat huoneiden erottamiseksi. Jos lattia on pidempi kuin 13 metriä huoneesta toiseen, esimerkiksi käytävällä - tämä voi johtaa jännitykseen ja mahdolliseen lattian taipumiseen. Tämä voi tapahtua, jos yksi huone on lämmitetty ja toinen ei, tai jos yhdessä huoneessa on esimerkiksi raskaita huonekaluja. Suosittelemme siksi erottamaan huoneet toisista tekemällä ovien alle liikuntasaumat.

Lukkoponttivinyylin asentaminen ilman liikuntasaumoja – onko se mahdollista?

Lukkoponttivinyyli tarvitsee käytännössä aina liikuntasauman, sillä lattia ei ole täysin kiinni alustassa ja se on herkkä lämpötilavaihteluille.

Nykyään markkinoilta löytyy rigid-vinyyliä, joka voidaan asentaa laattojen päälle niiden kivi- tai kalkkijauhepohjalevyjen ansiosta. Nämä vinyylilattiat ovat huomattavasti vakaampia kuin täysvinyylit, mutta valmistajat korostavat usein liikuntasauman tarvetta niidenkin kanssa. Lukkoponttivinyylin löytäminen, joka voidaan asentaa ilman liikuntasaumaa, on vaikeaa.

Monet tunnetut vinyylilattiavalmistajat, kuten Gerflor, Forbo ja ter hürne, suosittelevat asennusohjeissaan aina jättämään lukkoponttivinyyleihin noin 5–10 mm kokoisen liikuntasauman. Oven kohdilla suositellaan vähintään 10 mm ja enintään 15 mm laajennussaumaa.

Monta huonetta, joissa on vaaleita puun näköisiä vinyylilattioita.
Monta huonetta, joissa on vaaleita puun näköisiä vinyylilattioita.

Liikuntasaumat huoneessa – mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Tietyn kokoisille huoneille suositellaan myös laajennussaumaa keskelle lattiaa. Tämä on tarpeen esimerkiksi yhdistetyissä ruokailu- ja oleskelutiloissa, joissa on avoin siirtymä. Jos aluslattiassa on jo liikuntasauma, lukkoponttivinyyliin tulee asentaa liitosprofiili samaan kohtaan. Monet aluslattiat altistuvat myös jännitykselle. Jos et pidä siirtymäprofiilin ulkonäöstä, voit käyttää vinyylilattian väriä vastaavaa täyteainetta. Sinun tulee kuitenkin ehdottomasti ottaa yhteyttä lattiavalmistajaan tai -asentajaan saadaksesi lisätietoja oikean täyteaineen valitsemisesta.

Avara ja iso ruokasali, jossa on lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat. Ruokapöydän ääressä on moderneja tuoleja ja niiden yläpuolella kolme sinistä lamppua.
Isoissa huoneissa ja avoimissa ruokailu- ja oleskelutiloissa suosittelemme liikuntasaumojen jättämistä eri tilojen väliin.
Tuotteen nimi: Gerflor Senso Clic 30 "0511 Pecan".

Liimattava vinyyli ei välttämättä aina tarvitse liikuntasaumaa, sillä liimaus varmistaa, että lattia ei liiku yhtä paljon kuin esimerkiksi lukkoponttivinyyli. Pääsääntöisesti valmistajat ilmoittavat asennusohjeissa huoneen pituuden, josta alkaen huoneessa on oltava liikuntasauma. Tämä pituus on yleensä noin 10–15 metriä.

Vinyylilattiat, liikuntasaumat ja silikoni – sopivatko ne yhteen?

Moni tee-se-itse-harrastaja tarttuu reippaasti silikonipistooliin, kun on aika täyttää liikuntasaumat kylpyhuoneessa. Tämä on kuitenkin vaarallista, sillä lukkoponttivinyylin liikuntasaumoja ei saa täyttää silikonilla. Kun vinyylilattian liikuntasaumaan lisätään silikonia, se menettää toiminnan. Silikonin takia vinyylilattia ei enää pääse liikkumaan, mikä aiheuttaa jännitystä ja pahimmassa tapauksessa vaurioita lattiaan. Siksi suosittelemme työskentelemään elastisella akryylillä tai muilla aineilla, joille valmistaja on näyttänyt vihreää valoa.

Vaikka silikonia voidaan usein käyttää liimattavan vinyylin kanssa, sinun tulee käyttää täyttönarua, jos asennat lukkoponttivinyyliä kylpyhuoneeseen tai keittiöön. Moni valmistaja suosittelee vaahtomuovinaurun asentamista vedenpitävien vinyylilattioiden liikuntasaumoihin. Sauma voidaan sen jälkeen tehdä vesitiiviiksi hydrokitin avulla.

Lukkoponttivinyylin liikuntasaumat ja painavat kalusteet – näin onnistut projektissasi

Lukkoponttijärjestelmällä varustetut vinyylilattiat liitetään yhteen lukitusjärjestelmän avulla ilman, että ne kiinnitetään pysyvästi alustaan. Lukkoponttijärjestelmä, joka tunnetaan myös nimellä "Click"- järjestelmä, vaatii melkein aina liikuntasaumoja, sillä niiden ansiosta lankut pääsevät liikkumaan eivätkä herkät lukot pääse rikkoutumaan. Mutta mitä pitäisi tehdä, kun lattian päälle on tarkoitus asentaa painavia huonekaluja ja kalusteita? Monien vinyylilattioiden asennusohjeissa kerrotaan selkeästi, että päällysteen päälle ei saa asettaa raskaita huonekaluja tai että huonekalujalkojen alle tulee asentaa liikuntasauma. Monissa remonteissa yksi tiimi asentaa lattian ja myöhemmin toinen tiimi vastaa painavien kalusteiden asentamisesta. Tämä johtaa siihen, että lattiatiimi ei pysty leikkaamaan tarkkaa tilaa huonekalujen jaloille liikuntaongelman ratkaisemiseksi. Raskaita huonekaluja asentavat yritykset eivät halua ottaa vastuuta lattian leikkaamisesta, koska he eivät ole ottaneet vastuuta vinyylilankkujen asentamisesta. Tämän seurauksena monet päättävät olla tekemättä liikuntasaumoja vinyylilattiaan. Liikuntasaumojen tekemättä jättäminen on vakava takuusääntöjen rikkomus, joten jos lattia vaurioituu, et saa rahojasi takaisin.

Muista aina vaatia lattian asentajalta liikuntasaumojen tekemistä raskaiden huonekalujen alle. Jos asennat lankut itse, sinun on varmistettava, että kaikki valmistajan vaatimukset täyttyvät. Liikuntasaumojen sisältäminen on kriittistä lattian käyttöiän kannalta, joten lue huolellisesti valmistajan asennusohjeet.

Mutta kuinka tehdään turvallinen liikuntasauma raskaiden huonekalujen alle? Voit aloittaa projektin, kun lankut on asennettu ja tiedät tarkalleen, mihin huonekalusi sijoitetaan. 5 mm laajennussauma riittää yleensä tähän projektiin. Tarvitset kynän, paperia, mittanauhan ja veitsen.

  1. Mittaa tarkasti, missä huonekalulinja tulee olemaan - on tärkeää, että liikuntasauma jää huonekalulinjan alle eikä ole näkyvissä asennuksen jälkeen.
  2. Varmista, että linja on suora - on parasta käyttää pitkää ja jäykkää mittatikkua sekä vatupassia.
  3. Merkitse leikkauslinja lyijykynällä, leikkauslinjan tulee olla suunnitellun huonekalusokkelin ja jalkojen välissä. Huonekalun painon, eli kaikkien jalkojen, tulee olla sauman kanssa leikatun lankun osan päällä.
  4. Leikkaa sitten liitos – eli noin 0,5 cm tila. Terävä veitsi hoitaa homman täydellisesti.

Vinyylilattia näyttää hyvältä, koska liikuntasauma ei näy huonekalujen alta. Samalla lattian takuuehdot täyttyvät.

Vastaava tilanne syntyy, kun asennamme kotiin portaita tai muita erittäin painavia kiinteitä elementtejä (esim. terästelineitä). Näissä tapauksissa on suositeltavaa asentaa komponentit ennen vinyylilattiaa. Painavat rakenneosat ankkuroida kiinni aluslattiaan, jonka jälkeen voit tehdä sopivan laajennussauman lattian asennuksen yhteydessä.

Johtopäätös

On mahdotonta määrittää tarkasti, milloin vinyylilattia tarvitsee liikuntasauman ja kuinka suuren sen pitäisi olla. Suosittelemme aina ottamaan selvää, kuinka voimakkaasti huoneen olosuhteet tulevat vaikuttamaan vinyylilattian laajenemiseen ja kutistumiseen. Jos huone ei altistu suurille lämpötilavaihteluille, liikuntasaumaa ei aina tarvita esimerkiksi liimattaviin vinyyleihin. Jos unelmiesi vinyylilattiassa sattuu olemaan lukkoponttijärjestelmä, suosittelemme aina tekemään liikuntasaumoja.

Suosittelemme aina noudattamaan valmistajan asennusohjeita, sillä he tietävät tarkalleen, miten heidän tuotteensa reagoivat lämpötilavaihteluihin ja kosteuteen. Pääsääntöisesti voimme kuitenkin sanoa, että lukkoponttivinyylit vaativat laajenemissaumoja 6 metrin huonekoosta alkaen. Liimattavat vinyylit eivät reagoi yhtä herkästi, joten voit asentaa jopa 10–15 m liimattavaa lattiapäällystettä ilman liikuntasaumoja.

Tietyn kokoisille huoneille suositellaan myös laajennussaumaa keskelle lattiaa. Tämä on tarpeen esimerkiksi yhdistetyissä ruokailu- ja oleskelutiloissa, joissa on avoin siirtymä. Painavien huonekalujen alle kannattaa myös aina jättää liikuntasauma, jotta lattia pääsee liikkumaan vapaasti raskaista kalusteista huolimatta.

Osta uudet vinyylilattiasi huippuhintaan BRICOFLOR- verkkokaupasta!

Jos et pysty enää vastustamaan vinyylilattioiden uskottomia etuja, meillä on sinulle täydellisiä uutisia! BRICOFLOR verkkokaupasta voit helposti valita oman suosikkisi useista eri malleista, väreistä ja kuoseista. Toteuta henkilökohtainen sisustusunelmasi ja uudista kotisi lattianpäällysteet jo tänään!

Tuhannet lattiat odottavat sinua verkkokaupassamme. Muutamalla napsautuksella löydät uuden tuotteesi, joka toimitetaan ovellesi mahdollisimman pian. Jos haluat tarkemman kuvan siitä, miltä valitsemasi tuote todella näyttää, voit käyttää näytepalveluamme. Kun olet tehnyt päätöksen, saat tilauksen yhteydessä hintatakuun. Jos suunnittelet suurta remonttia, voit pyytää yksilöllistä tarjousta. Henkilökuntamme auttaa mielellään kaikessa tuotteen valinnasta toimituskysymyksiin.

Toivomme, että blogikirjoituksemme opetti sinulle jotain uutta liikuntasaumoista. Lämpimät terveiset BRICOFLOR:in seinä-, ja lattia-asiantuntijoilta!

Takaisin julkaisuihin